Heliga föremål och religiösa ting

Författare:
  • Sofia Cinthio
Publiceringsår: 2014
Språk: Svenska
Sidor:
Publikation/Tidskrift/Serie: Skrifter utgivna av Historiska museet vid Lunds Universitet
Dokumenttyp: Bok
Förlag: Lunds universitets historiska museum

Abstract english

En unik samling medeltida skatter från skånska kyrkor finns bevarade till våra dagar. Dessa liturgiska föremål som använts i gudstjänstens cermoniel, beskrivs här i ord och bild. Guldsmedernas och bronsgjutarnas praktfulla alster belyses utifrån sin funktion och sitt stilhistoriska sammanhang. Personliga ägodelar såsom smycken och pilgrimsmärken ger oss samtidigt en inblick i hur den kristna kulturen formade människans vardag under medeltiden. Föremålen finns utställda på Lunds Universitets Historiska Museum.

• History
  • Medeltiden