Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Han är museets nya styrelseordförande

Arkiv- och museimannen Göran Larsson har tillträtt som ny ordförande för Historiska museets styrelse. Nu ser han fram emot att ge museiledningen stöd i sitt framtidsinriktade arbete.
Bild på Göran Larsson framför Historiska museet vid Lunds universitet
Göran Larsson är nytillträdd styrelseordförande för Historiska museet vid Lunds universitet. Foto: Evelina Lindén

Göran Larsson har tidigare varit chef för Malmö Museer och har idag en specialistroll inom kulturförvaltningen på Malmö stad. Han har också arbetat på Landsarkivet i Lund och som stadsarkivarie i Malmö. Många lundensare känner honom också som långvarig arkivarie på AF:s arkiv och som kunnig historier med flera böcker i bagaget.
– Jag behövde inte lång betänketid för att tacka ja. Främst lockade utmaningen att få arbeta med detta oerhört spännande museum. Att förankra museet i Lund, i kontakten med staden, stärka museets roll som en resurs för skolorna men också för allmänheten. Att synliggöra vilka guldkorn vi faktiskt har. Göra det till en ännu mer självklar del. Det finns många lundabor som ännu inte har hittat in till museet.

Ett levande museum som kan ge ny syn på historien

Han påpekar att det inte alls längesedan museets portar fungerade ganska effektivt som en barriär ut mot den tänkta publiken. Fick man verkligen gå in? Var besökare välkomna? Är det inte bara en universitetsinstitution?
– Idag är det i allra högsta grad ett levande museum, där ny kunskap kan födas. Omtolkningen av museets samlingar ger oändliga möjligheter till ny syn på historien.

Stärka museet långsiktigt och hållbart

Med mångårig egen erfarenhet av att vara museichef, ser han fram emot sitt nya uppdrag som styrelseordförande.
– Jag ska, utifrån mina erfarenheter och nätverk, stödja museets ledning i dess arbete. Jag ser också fram emot alla nya utställningsidéer – att hitta nya former för att ställa ut Kilian Stobaeus samlingar, inte minst. Sedan behöver vi stärka museets resurser på ett uthålligt sätt för framtiden och få fram en hållbar planering för de kommande åren. Att få ett nytt magasin som kan erbjuda en viktig infrastruktur för forskning och utbildning är avgörande.

Göran Larsson tillträdde sitt treåriga uppdrag den 3 oktober i år, och museets nya styrelse har sitt första möte i slutet av denna månad. 

Historiska museets styrning

Göran Larsson efterträder Stig Persson på ordförandeposten. Stig Persson – känd i det akademiska Lund inte minst genom sitt ordförandeskap i Akademiska Föreningen, men också läkare och kardiolog – tillträdde 2003 och blev tio år senare utsedd till hedersdoktor för sina insatser i att få fram finansiella resurser för att rädda museet ur den dåvarande ekonomiska krisen.

Senaste nyheter

2019-12-20

– Man censurerar delar av vår historia

– Man censurerar delar av vår historia
2019-12-12

Vad tycker barn om döden och om skeletten på museet?

Vad tycker barn om döden och om skeletten på museet?
2019-12-05

Nu söker vi nya studentvärdar

Nu söker vi nya studentvärdar

Historiska museet
Lunds universitet
Krafts torg 1
Box 188, 221 00 LUND
Telefon: +46 46-222 79 44
E-post: reception [at] luhm [dot] lu [dot] se

Med bidrag från Region Skåne.