Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Han är museets nya styrelseordförande

Bild på Göran Larsson framför Historiska museet vid Lunds universitet
Göran Larsson är nytillträdd styrelseordförande för Historiska museet vid Lunds universitet. Foto: Evelina Lindén

Arkiv- och museimannen Göran Larsson har tillträtt som ny ordförande för Historiska museets styrelse. Nu ser han fram emot att ge museiledningen stöd i sitt framtidsinriktade arbete.

Göran Larsson har tidigare varit chef för Malmö Museer och har idag en specialistroll inom kulturförvaltningen på Malmö stad. Han har också arbetat på Landsarkivet i Lund och som stadsarkivarie i Malmö. Många lundensare känner honom också som långvarig arkivarie på AF:s arkiv och som kunnig historier med flera böcker i bagaget.
– Jag behövde inte lång betänketid för att tacka ja. Främst lockade utmaningen att få arbeta med detta oerhört spännande museum. Att förankra museet i Lund, i kontakten med staden, stärka museets roll som en resurs för skolorna men också för allmänheten. Att synliggöra vilka guldkorn vi faktiskt har. Göra det till en ännu mer självklar del. Det finns många lundabor som ännu inte har hittat in till museet.

Ett levande museum som kan ge ny syn på historien

Han påpekar att det inte alls längesedan museets portar fungerade ganska effektivt som en barriär ut mot den tänkta publiken. Fick man verkligen gå in? Var besökare välkomna? Är det inte bara en universitetsinstitution?
– Idag är det i allra högsta grad ett levande museum, där ny kunskap kan födas. Omtolkningen av museets samlingar ger oändliga möjligheter till ny syn på historien.

Stärka museet långsiktigt och hållbart

Med mångårig egen erfarenhet av att vara museichef, ser han fram emot sitt nya uppdrag som styrelseordförande.
– Jag ska, utifrån mina erfarenheter och nätverk, stödja museets ledning i dess arbete. Jag ser också fram emot alla nya utställningsidéer – att hitta nya former för att ställa ut Kilian Stobaeus samlingar, inte minst. Sedan behöver vi stärka museets resurser på ett uthålligt sätt för framtiden och få fram en hållbar planering för de kommande åren. Att få ett nytt magasin som kan erbjuda en viktig infrastruktur för forskning och utbildning är avgörande.

Göran Larsson tillträdde sitt treåriga uppdrag den 3 oktober i år, och museets nya styrelse har sitt första möte i slutet av denna månad.