Historiska museet öppnar igen efter sin ombyggnad den 1 december – välkomna då! - Klicka här för att dölja meddelandetHistoriskamuseetöppnarigeneftersinombyggnadden1december–välkomnadå!

Historiska museet öppnar igen den 1 december 2018

Historiska museet har varit stängt för ombyggnad sedan januari 2018. Den 1 december öppnar museet igen, men firar dessförinnan 100 år på Kraftstorg den 29 september 2018.
Museet. Foto.
Inte bara sommaren är ett minne blott – snart har Historiska museet ett helt nytt utseende med ny glasad entré som ger ett bättre klimat inomhus.

2018 är det 100 år sedan museet öppnade i det gamla biskopshuset på Kraftstorg.

Under förra seklet förändrades museet från att vara ett strikt akademiskt museum med studiesamlingar till att bli en arkeologisk institution med betoning på forskning och undervisning. Efter en längre törnrosasömn fick det nedgångna museet år 2004 ett helt nytt publikt uppdrag att öppna upp för allmänheten. Sedan dess har byggnaden genomgått ett antal moderniseringar och renoveringar och försetts med nya utställningar.

Trots alla byggetapper har museet hittills saknat klimatanpassad entré vilket innebär kraftiga svängningar i luftfuktighet. Den ökande publiken – inte minst skolbarnen – innebär också behov av förbättringar vad gäller rörelselogistik, säkerhet, tillgänglighet och information.

Tack vare en donation från Sparbanksstiftelsen Finn på 2,2 miljoner kronor kan vi nu förverkliga den sista byggetappen och förse byggnaden med en yttre inglasad entré, ny reception och butik samt pedagogisk verkstad. Ett nytt och enhetligt skylt- och informationsprogram ska också tas fram.

Till premiären kommer en nygestaltning av tredje våningens utställning med kyrklig konst att ha genomförts – en förbättring av museets allra äldsta installation. Under jubileumsåret ges besökarna också möjlighet att studera konservatorernas arbete med de unika föremålen. På museet öppnar också en utställning där ryttarutrustning från 400-talet presenteras på ett nytt sätt.

Därför kommer vi fram till 30 november 2018 att hålla stängt för allmänheten.

Vi beklagar naturligtvis detta, men är övertygade om att våra besökare kommer att uppskatta alla de förbättringar som ska genomföras. Museet kan dock ta emot bokade gruppbesök under stängningstiden för de våningsplan som inte berörs.

Följ gärna museet och ombyggnaden på:

Museets nyhetsbrev

Sparbanken Finns logotyp.