Historiska museet stänger januari-september 2018

Historiska museet ska bygga om och håller därför stängt under delar av 2018. Museet nyöppnar och firar dessutom 100-års jubileum i september 2018.
Museet. Foto.

Lördag 29 september 2018 är det 100 år sedan museet öppnade i det gamla biskopshuset på Kraftstorg.

Under förra seklet förändrades museet från att vara ett strikt akademiskt museum med studiesamlingar till att bli en arkeologisk institution med betoning på forskning och undervisning. Efter en längre törnrosasömn fick det nedgångna museet år 2004 ett helt nytt publikt uppdrag att öppna upp för allmänheten. Sedan dess har byggnaden genomgått ett antal moderniseringar och renoveringar och försetts med nya utställningar.

Trots alla byggetapper har museet hittills saknat klimatanpassad entré vilket innebär kraftiga svängningar i luftfuktighet. Den ökande publiken – inte minst skolbarnen – innebär också behov av förbättringar vad gäller rörelselogistik, säkerhet, tillgänglighet och information.

Tack vare en donation från Sparbanksstiftelsen Finn på 2,2 miljoner kronor kan vi nu förverkliga den sista byggetappen och förse byggnaden med en yttre inglasad entré, ny reception och butik samt pedagogisk verkstad. Ett nytt och enhetligt skylt- och informationsprogram ska också tas fram.

Till premiären kommer en nygestaltning av tredje våningens utställning med kyrklig konst att ha genomförts – en förbättring av museets allra äldsta installation. Under jubileumsåret ges besökarna också möjlighet att studera konservatorernas arbete med de unika föremålen. På museet öppnar också en jubileumsutställning med våra bästa, roligaste och mest spännande föremål.

Därför kommer vi under perioden 8 januari till 28 september 2018 att hålla stängt för allmänheten.

Vi beklagar naturligtvis detta, men är övertygade om att våra besökare kommer att uppskatta alla de förbättringar som ska genomföras. Museet kan dock ta emot bokade gruppbesök under stängningstiden för de våningsplan som ej berörs. Söndagarnas och skollovens populära pedagogiska verkstäder fortsätter dock, där letar vi just nu ersättningslokaler och kommer att återkomma om plats.

Följ gärna museet och ombyggnaden på:

Museets nyhetsbrev

Sparbanken Finns logotyp.

Kontakta museet

Epost: reception [at] luhm [dot] lu [dot] se

2017-12-07
Rea i museets butik
2017-12-07
Historiska museet stänger januari-september 2018
2017-10-18
Kvällsöppet på torsdagar och föredragsserie med Winstrup-tema
2017-09-01