Döden i historien

Bild på Kilian Stobaeus mumie
Föredrag
Om egyptiska mumier, 1600-talets begravningsskick och om var gravarna efter människorna i Uppåkras järnålder kan tänkas finnas handlar en föreläsningskväll på Historiska museet.

I museets kyrksal pratar tre föreläsare om döden utifrån ett historiskt perspektiv. Efter föreläsningarna finns det tillfälle för frågor.

Joachim Östlund, historiker – “När de döda gav liv: Den egyptiska mumien i 1700-talets Sverige”
Per Karsten, museichef – “Biskop Peder Winstrups mumie och kista: Om begravningsseder på 1600-talet”
Andreas Svensson, arkeolog – “Var finns gravarna? De senaste årens grävningshistorik i Uppåkra”

Arrangörer för evenemanget är sex studenter från Historiska institutionen vid Lunds universitet i samarbete med Historiska museet.

I samband med föreläsningskvällen invigs dessutom en utställning med samma arrangörer som knyter an till temat döden. Utställningen består av planscher som finns uppsatta runt om i museet. Den kommer att stå framme från föreläsningsdagen den 5 december fram till januari 2020.

Evenemanget är gratis. Museet har fritt inträde från klockan 17.30. Då kan besökare även passa på att ta en första titt på utställningen.

Varmt välkomna!

2019-12-05 18:00 till 20:30