INSTÄLLT Myntskatternas berättelser

Foto på myntskatt från Buddahusskatten.
Visning
Se rovet från en vikings plundringar i England, få reda på mer om Nordens största rån någonsin, se följderna av pestepidemier och krigets härjningar i Skåne – eller pröva att lyfta Sveriges tyngsta mynt!

I myntutställningen kan du se Norges äldsta mynt, eller tvillingskatten från Ausås som är en av otaliga skatter från Skånska kriget på 1670-talet, när de skånska bönderna levde i daglig skräck för överfall av danska och svenska soldater. Här finns också historien om Loshultskuppen 1676, när skånska bönder och danska soldater lyckades stjäla mynt från den svenska armén som i dagens värde motsvarar 70–80 miljoner kronor.

Visningen är av det kortare formatet och ger dig en överblick av utställningen. Den ingår i entréavgiften, hålls av en av museets studentvärdar och tar 15–30 minuter.

2020-03-18 15:00
Myntkabinettet på Medeltidsvåningen – Historiska museet