Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Otto Rydbecks sten- och bronsålder

Byst av Otto Rydbeck. Foto.
Visning
Välkommen till en visning av Historiska museets sten- och bronsålderssal!

I Otto Rydbecks sten- och bronssal har vi återskapat museiatmosfären från mellankrigstiden. Kontrasten i utställningen till de kaotiska samlingsförhållandena i kuriosakabinettet är slående – här är motpolen till 1700-talets samlande.

I salen råder extrem ordning. Sten- och bronsföremålen är placerade militäriskt strikt men också estetiskt vackert. I salen finns ingen plats för de levande – utställningen visar de dödas och gudarnas materiella kultur. Föremålen i montrarna är placerade som om de var biologiska arter. Tingen i montrarna ger intryck av lagbunden utveckling och förändring. Det finns ingen plats för nya upptäckter. Arkeologin står med facit i handen.  

Vi har dock tillfört något av vår egen tid.  Föremålen har placerats korrekt enligt den kronologi så som vi känner den idag, och offerfyndens föremål är ordnade exakt som de en gång påträffades i mark och mosse.

Visningen är en kortare visning som ger dig en överblick av utställningen och ingår i entréavgiften. Den hålls av en av museets studentvärdar och tar 15–30 minuter.

Tid: 
2020-03-10 15:00
Plats: 
Medeltidssalen – Historiska museet
Kontakt: 
reception [at] luhm.lu.se

Om händelsen

Tid: 
2020-03-10 15:00
Plats: 
Medeltidssalen – Historiska museet
Kontakt: 
reception [at] luhm.lu.se

Historiska museet
Lunds universitet
Krafts torg 1
Box 188, 221 00 LUND
Telefon: +46 46-222 79 44
E-post: reception [at] luhm [dot] lu [dot] se

Med bidrag från Region Skåne.