Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sportlovsaktivitet: Historisk musik på museet

Bild på instrument som används av Ensemble Mare Balticum
Visning
Sportlovslediga barn och deras föräldrar är välkomna till Historiska museet där temat är forntida musik. Testa historiska instrument, eller följ med musikensemblen Mare Balticum, som tar oss med på en musikhistorisk resa där vi får en bild av en klangvärld från forntiden!

Under sportlovsveckan visar Historiska museet sina utställningar med inriktning på barn och temat är musik.

Tillsammans går vi på en musikalisk vandring genom tre olika utställningar där Ensemble Mare Balticum spelar på historiska instrument. Vi börjar i zoologiska salen där temat är stenåldern, sedan går vi till stenåldersgraven där vi fortsätter på samma tema men fokuserar lite på hur människor levde, åt och vad de lyssnade på. Vi avslutar i kyrksalen på medeltidstema med ännu mer musik. 

Visningarna hålls på onsdagen 19/2 och torsdagen 20/2 på följande tider: 12.30, 14.00 samt 15.30.

Antalet platser är begränsat – anmäl dig i förväg så att du är säker på att få plats.

Anmäl dig här.

Torsdagen den 20 februari kl 18:00 ger Mare Balticum en konsert i kyrksalen som riktar sig till vuxna. Vi kommer att röra oss genom tiden men stanna kvar i kyrksalen.

Mer om konserten.

I verkstaden kan man få prova på olika instrument under veckan, även de dagar då ensemblen inte är på plats på Historiska museet!

Om Mare Balticum

Musik i Syds Ensemble Mare Balticum bildades i Ystad 1989 och idag har de Kristianstad som bas. Ensemblen spelar på tidstrogna instrument och är specialiserade på musik från renässans och tidig barock, gärna hämtad från området kring Östersjön, men är inte främmande för vare sig äldre eller nutida musik. Musikerna har lång erfarenhet av att presentera såväl musikhistoriskt pedagogiska program för barn och unga, som att framföra renodlade konserter för vuxna.

Under åren 2013–2018 har ensemblen samarbetat i ett europeiskt musikarkeologiskt projekt, där man med arkeologi och forskning försöker återskapa en klangvärld som man tänka sig att det kunde ha låtit under forntiden.

Bilden visar exempel på typmodeller av olika fynd såsom musikbåge, vinare, benflöjt, trälur, hjorthorn, rasselskrapare, kohorn, rassel av näver, hängrassel, skogsdjävul, flintaspel.

Medverkar gör Per Mattsson, Tommy Johansson, Stefan Wikström, Fredrik Persson och Dario Losciale.

Bild på Ensemble Mare Balticum

 

Tid: 
2020-02-19 12:30 till 2020-02-20 16:30
Plats: 
Historiska museet – med start högst upp i Zoologiska salen
Kontakt: 
reception [at] luhm.lu.se

Om händelsen

Tid: 
2020-02-19 12:30 till 2020-02-20 16:30
Plats: 
Historiska museet – med start högst upp i Zoologiska salen
Kontakt: 
reception [at] luhm.lu.se

Historiska museet
Lunds universitet
Krafts torg 1
Box 188, 221 00 LUND
Telefon: +46 46-222 79 44
E-post: reception [at] luhm [dot] lu [dot] se

Med bidrag från Region Skåne.