Visning: Det gamla och det nya Lund

Bild på kors från Uppåkra
Visning
Hur var det att leva i den här trakten – det vi idag kallar Uppåkra och Lund – under den period som på många sätt var präglad av brytningstiden mellan rituell folktro och det medeltida kristna biskopssäte som växte fram? Välkomna till en nyinsatt lunchvisning på Historiska museet.

Nyfiken på järnåldersfynden från Uppåkra? Välkommen till en visning som ingår i entréavgiften på Historiska museet.

I Uppåkra har en järnåldersbyggnad hittats – en byggnad som alla arkeologer är överens om är ett kulthus. Byggnaden bevisar att platsen var central för religionen i drygt 900 år och fynd runt om visar att även handeln varit viktig på platsen. När platsen Uppåkra sedan glöms bort börjar det nya medeltida ärkebiskopssätet Lund byggas upp, bara en halvmil därifrån. Nu ska de gamla gudarna och ritualerna bytas ut mot de kristna. På många sätt lever den gamla folktron kvar ända in i vår tid, men hur var det att leva under denna period som på många sätt var präglad av omställningen till den nya religionen?

Följ med på en visning där ni får se de praktfulla fynden från Uppåkra och lär er mer om omställningen från hedendom till kristendom.

2019-11-28 13:00
reception [at] luhm.lu.se