Visning: Gamla och nya Lund

bägaren och skålen
Visning
Framtidsveckan

Som en del av Lunds universitets första populärvetenskapliga Framtidsvecka 14-20 oktober bjuder Historiska museet in till visningar och föredrag på temat Omställningar.

I Uppåkra har en järnåldersbyggnad hittats, en byggnad som alla arkeologer är överens om är ett kulthus. Byggnaden bevisar att platsen var central för religionen i drygt 900 år och fynd runt om visar på att även handeln varit viktig på platsen. När platsen Uppåkra glöms bort börjar det nya medeltida ärkebiskopssätet Lund byggas upp, bara en halvmil därifrån. Nu ska de gamla gudarna och ritualerna bytas ut mot de kristna. På många sätt lever den gamla folktron kvar ända in i vår tid, men hur var det att leva under denna period som på många sätt var präglad av omställningen till den nya religionen? Följ med på en visning där ni får se de praktfulla fynden från Uppåkra och lär er mer om omställningen från hedendom till kristendom.

2019-10-16 15:00 till 15:30
Järnålderssalen - Historiska museet