Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Antiksamlingen

Antiksamlingen – som till stor del består av gipskopior av antika skulpturer – överfördes från Klassiska institutionen 2008.

Lunds universitets antiksamling påbörjades 1909 som en studiesamling för universitetsämnet Klassisk fornkunskap och antikens historia (sedan 1969 Antikens kultur och samhällsliv).

Samlingen består till stor del av gipskopior av antika skulpturer, men innehåller även originalföremål av keramik, brons, glas och terrakotta. Gipsskulpturerna inhandlades från väletablerade gipsgjuterier runtom i Europa, som stöpte direkt efter de antika originalen.

Keramiken köptes i första hand in, men i samlingen finns även keramikföremål från den svenska Cypernexpeditionens utgrävningar på Cypern 1927–1931.

Mellan 1951 och 2006 fanns antiksamlingen på den forna Klassiska institutionen på Sölvegatan.

I januari 2008 övergick samlingen till Historiska museet vid Lunds universitet, och föremålen visas nu på tre platser:

  • Antiksamlingen på Krafts torg – tematisk utställning
  • Studiesamlingen på Gastelyckan – visningsmagasin
  • Forna Klassicum, idag Pufendorfinstitutet – Parthenon- och Olympiagrupperna
Foto på en person bredvid en antik staty.
En av Historiska museets studentvärdar berättar om Tyrannmördarna – som finns att se i Antiksalen. Foto: Evelina Lindén