Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Historiska museet har stängt och öppnar igen i september 2018 - Klicka här för att dölja meddelandetHistoriskamuseetharstängtochöppnarigeniseptember2018
Du är här

Peder Winstrup – historier kring en 1600-talsmumie

Peder Winstrups mumie. Foto: Gunnar Menander.

Utställning, 350-årsjubileum

Peder Winstrup var biskop I Lund och initiativtagaren till att grunda ett universitet i staden. Hans kropp är en av Europas bäst bevarade mumier.

Följ med till 1600-talets Lund och lär känna Peder Winstrup!

Peder Winstrup var biskop i Lund med många strängar på sin lyra; professor i fysik, kunglig hovpredikant, fornforskare, arkitekt, författare, teolog, boktryckare, initiativtagare till Lunds universitet och turistguide – en sann renässansmänniska!

338 år efter sin död väckte han internationell uppmärksamhet som en av Europas bäst bevarade mumier! Utställningen ger inblick i de mycket uppmärksammade medicinska och arkeologiska undersökningarna av hans välbevarade kropp, kläder och kista.

Här kan du steg för steg följa undersökningen av mumien, ta del av hans långa sjukjournal och se hans unika begravningsdräkt.

Studera fynden i kistan; här hittar du bland annat ett djävulsmynt, biskopens löständer och landets äldsta bladlus. Fascineras av det undangömda fostret och doftkuddarna. Madrass och kuddar innehöll ett rikt växt- och insektsmaterial som berättar om biskopens egen örtagård och spannmålsmagasin.

Träd in på Kraftstorg år 1658! Här kan du gå in i en återskapad 3D-värld och se hur Peder Winstrup bodde och levde i hjärtat av Lund. Aktivera spelmomentet och bli budet som ska leverera vinet till biskopens middag med kung Karl X Gustav! Peder Winstrup är stadens tidigast kända turistguide – Läs legenden om jätten Finn som biskopen berättade den. Ta del av den förmögne biskopens enorma bouppteckning!

I utställningen finner du också flera föremål som har Winstrupanknytning; bland annat nyupptäckta porträtt, en betydelsefull silverkanna, böcker och en märklig käpp.

http://www.historiskamuseet.lu.se/om-museet/peder-winstrups-mumie-en-uni...

Tid: 
2017-05-06 12:00 till 2018-01-07 16:00
Plats: 
Historiska museet, Krafts torg 1

Om händelsen

Tid: 
2017-05-06 12:00 till 2018-01-07 16:00
Plats: 
Historiska museet, Krafts torg 1

Historiska museet
Lunds universitet
Krafts torg 1
Box 188, 221 00 LUND
Telefon: +46 46-222 79 44
E-post: reception [at] luhm [dot] lu [dot] se

Med bidrag från Region Skåne.