Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Myntkabinettet

Se rovet från en vikings plundringar i England, få reda på mer om Nordens största rån någonsin, se följderna av pestepidemier och krigets härjningar i Skåne, och pröva att lyfta Sveriges tyngsta mynt.

Myntsalen. Foto.
Klicka på bilden för att se dig omkring i ett 3D-foto från utställningen!

I myntutställningen visas ett urval av skatter funna i Skåne. Varje skatt har sin speciella historia att berätta om människor och händelser i Skåne.

  • I Igelösaskatten hittar vi Norges äldsta mynt.
  • Sveriges myntrikaste skatt hittades 2008 i Norra Nöbbelov av den nioårige Alexander.
  • År 1894 fyller drängen Jöns sin mössa med mynt från Buddahusskatten, som låg mitt i lökodlingen.
  • Tvillingskatten från Ausås är en av otaliga skatter från Skånska kriget på 1670-talet, när de skånska bönderna levde i daglig skräck för överfall av danska och svenska soldater.
  • Loshultskuppen 1676 är historien om hur skånska bönder och danska soldater lyckades stjäla mynt från den svenska armén som i dagens värde motsvarar 70–80 miljoner kronor.
1676 fanns varken bitcoins eller swish. Danmark och Sverige stod på varsin sida i kriget om Skåne, och när skånska bönder och danska ryttare attackerar en militär penningtransport får de med sig en stor del av myntskatten.

Silverskatten på Buddahus

Silverskatt. Foto.

Jöns Jönsson kunde år 1894 fylla sin mössa full med pengar som han råkade gräva upp med hackan. Se denna och andra skatter på myntkabinettet!

Pröva att lyfta ett tungt mynt från storkuppen i Loshult

Tungt mynt. Foto.

År 1676 rövade snapphanar bort en svensk penningtransport som bland annat innehöll stora kopparmynt. Se om du orkar lyfta en kopia av de gamla jättemynten.

I Holje, Olofström, nära Blekinges gräns mot Skåne, grävde man ut den så kallade Pestbacken och hittade kvarlevorna från människor som fallit offer för pestens härjningar mellan 1710 och 1713. Hör museichef Per Karsten berätta mer om detta.