Anatomiska samlingen - en filmserie i tre delar.
Gymnasie
Vi behöver prata och berätta om det som kan anses vara svårt – för att inte glömma, och för att inte upprepa historiska misstag. Den anatomiska samlingen vid Lunds universitet överfördes till Historiska museet 1995 från Anatomiska institutionen. Den innehåller mänskliga kvarlevor från olika perioder, främst från Sverige men även från andra länder.
Den här filmserien är framtagen för att lyfta den anatomiska samlingen och dess historia. Observera att filmen visar mänskliga kvarlevor som kan väcka starka känslor.
Del 1 - Så kom den till
Men hur kom samlingen till från början? Varför började universitetet samla på kvarlevor? Hur föddes intresset? Och varför är den fortfarande viktig? Studentvärden Viggo Johnsson träffar Jenny Bergman, antikvarie på Historiska museet och ansvarig för den anatomiska samlingen. Hon vill lyfta den etiska aspekten, belysa det ”vi och dom”-perspektiv som återfinns i delar av samlingen, och betona vikten av att öka kunskapen om kvarlevorna i samlingen. Detta är viktigt bland annat om universitetet ska kunna återlämna, eller repatriera, kvarlevor.
Del 2 - Så används den idag
Men hur används samlingen idag? Hur vårdas den, hur förvaltar museipersonalen den, och vad kan skeletten berätta för oss om hur dåtidens människor hade det? Viggo Johnsson, historiker och studentvärd på Historiska museet talar vidare med samlingens ansvariga antikvarie Jenny Bergman. Han möter också konservatorn Maria Jensen och osteologen Maria Siik som visar oss den vetenskapliga potentialen i Lunds universitets omdiskuterade anatomiska samling – hur den bland annat kan berätta för oss vad forna tiders människor åt och vad de led av för sjukdomar.
Del 3 - Från arkiven till framtiden
Men vilka var det som hamnade i samlingen? Hur hade de levt, och hur hade de dött? Vad hade man kropparna till, och hur påverkade dåtidens syn på till exempel självmord och dödsstraff? Viggo Johnsson, historiker och studentvärd på Historiska museet möter Fredrik Tersmeden som är arkivarie på Lunds universitetsarkiv, och talar även med samlingsansvariga antikvarien Jenny Bergman om vad vi kan lära oss av den anatomiska samlingens historia.
Har du frågor kring vårt utbud för skolor?
Maria Siik
Museipedagog
046-222 47 11
maria [dot] siik [at] luhm [dot] lu [dot] se