Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hästfolk – Sösdalafynden

Utställningen Hästfolk visar de berömda Sösdalafynden – Europas främsta fynd av ryttarutrustning i förgyllt silver och brons från järnålderns folkvandringstid.

Detalj från Sösdalafynden

På entréplan visas ryttarfynden från Sösdala, som lades ner på toppen av en grusås för över 1500 år sedan – någon gång under första hälften av 400-talet, den tid som kallas folkvandringstiden. Märkligt nog är beslagen, som dekorerats med utsökta detaljer, sönderhuggna och krossade. En ritual med influenser från ryttarnomadfolk från östra Europa kan anas.

Hur kommer det sig att detta exceptionella fynd hittades mitt i Skåne? Fyndet avslöjar att människorna här inte var isolerade från de omvälvningar som ledde till det västromerska rikets upplösning och uppkomsten av ett nytt Europa. 

Öppettider | Opening hours

Tisdag–söndag: 12:00–17:00
Måndag: Stängt

Tue–Sun: 12:00–17:00
Mon: Closed