Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

TIDIGARE UTSTÄLLNING: Peder Winstrup – historier kring en 1600-talsmumie

UTSTÄLLNINGEN ÄR STÄNGD

Utställning, 350-årsjubileum

 

Peder Winstrup var biskop I Lund och initiativtagaren till att grunda ett universitet i staden. Hans kropp är en av Europas bäst bevarade mumier.

Följ med till 1600-talets Lund och lär känna Peder Winstrup!

Peder Winstrup var biskop i Lund med många strängar på sin lyra; professor i fysik, kunglig hovpredikant, fornforskare, arkitekt, författare, teolog, boktryckare, initiativtagare till Lunds universitet och turistguide – en sann renässansmänniska!

338 år efter sin död väckte han internationell uppmärksamhet som en av Europas bäst bevarade mumier! Utställningen ger inblick i de mycket uppmärksammade medicinska och arkeologiska undersökningarna av hans välbevarade kropp, kläder och kista.

Här kan du steg för steg följa undersökningen av mumien, ta del av hans långa sjukjournal och se hans unika begravningsdräkt.

Studera fynden i kistan; här hittar du bland annat ett djävulsmynt, biskopens löständer och landets äldsta bladlus. Fascineras av det undangömda fostret och doftkuddarna. Madrass och kuddar innehöll ett rikt växt- och insektsmaterial som berättar om biskopens egen örtagård och spannmålsmagasin.

Träd in på Kraftstorg år 1658! Här kan du gå in i en återskapad 3D-värld och se hur Peder Winstrup bodde och levde i hjärtat av Lund. Aktivera spelmomentet och bli budet som ska leverera vinet till biskopens middag med kung Karl X Gustav! Peder Winstrup är stadens tidigast kända turistguide – Läs legenden om jätten Finn som biskopen berättade den. Ta del av den förmögne biskopens enorma bouppteckning!

I utställningen finner du också flera föremål som har Winstrupanknytning; bland annat nyupptäckta porträtt, en betydelsefull silverkanna, böcker och en märklig käpp.

Winstrup. Foto.

"Som en gammal man som just somnat in"

Besök vår nya utställning om biskop Peder Winstrup, en av Europas bäst bevarade mumier och initiativtagare till Lunds universitet.

Boken om Peder Winstrup nominerad till final i Publishingpriset

Bild på omslag till ny bok om Peder Winstrup.

Peder Winstrup – Historier kring en 1600-talsmumie är en populärvetenskaplig bok om en biskop i Lund med många strängar på sin lyra; professor i fysik, kunglig hovpredikant, fornforskare, arkitekt, författare, teolog, boktryckare, initiativtagare till Lunds universitet och turistguide – en sann renässansmänniska!

Du kan köpa boken i museets butik för 200 kronor.

Boken har nominerats som finalist i Publishingpriset 2017.

Se film om Winstrups mumie