Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Museihusets historia

 

Historiska museet i början av 1900-talet.

Byggnaden på Kraftstorg mitt i Lund uppfördes som biskopshus 1840–45 efter ritningar av professor Axel Nyström. Arkitekturen i medeltida rundbågestil präglas av ordning i Karl Friedrich Schinkels anda.

År 1848 bytte kyrkan huset mot universitetets nybyggnad i Sandgatans norra blickfång. Institutionerna för zoologi, kemi och fysik flyttade in.

År 1917 genomgick byggnaden en omfattande nyrenovering under ledning av domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin och Historiska museet och institutionen för arkeologi flyttade in.

Tack vare det goda samarbetet mellan arkeologiprofessorn Otto Rydbeck och Wåhlin blev museet ett av tidens mest moderna när det öppnade år 1918. Sedan domkapitlets nybyggnad 1931 är huset förbundet i öster med en gångbro, även den uppförd av Theodor Wåhlin.

I december 2005 återställdes huvudentrén mot Krafts torg. Byggnaden är sedan 1994 statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens Fastighetsverk. 2018 – samma år som Historiska museet firade sitt första århundrade i huset – uppfördes en ny, tydlig entré i glas, samtidigt som entréplanet byggdes om och fick ny reception, butik och pedagogisk verkstad för barn.