Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sten- och bronssalen

 

Stensalen. Foto.
Klicka på bilden för att se dig runt i ett panoramafoto.

I Otto Rydbecks sten- och bronssal har vi återskapat museiatmosfären från mellankrigstiden. Kontrasten i utställningen till de kaotiska samlingsförhållandena i kuriosakabinettet är slående – här är motpolen till 1700-talets samlande.

I salen råder extrem ordning. Sten- och bronsföremålen är placerade militäriskt strikt men också estetiskt vackert. I salen finns ingen plats för de levande – utställningen visar de dödas och gudarnas materiella kultur. Föremålen i montrarna är placerade som om de var biologiska arter. Tingen i montrarna ger intryck av lagbunden utveckling och förändring. Det finns ingen plats för nya upptäckter. Arkeologin står med facit i handen.  

Vi har dock tillfört något av vår egen tid.  Föremålen har placerats korrekt enligt den kronologi så som vi känner den idag, och offerfyndens föremål är ordnade exakt som de en gång påträffades i mark och mosse

Från bronsåldern – en mycket uttrycksfull period i vår historia – har museet fynd i form av bland annat en spiralformad armring och en glasögonfibula, som arkeologen och studentvärden Amanda Casselstål berättar mer om i den här filmen.

Öppettider | Opening hours

onsdag–söndag: 12:00–17:00
Måndag: Stängt

Wednesday–Sunday: 12:00–17:00
Monday: Closed

Fogdarpsfyndet

Bronsföremål. Foto.

Hornförsedda figurer i brons som tolkas som en dekoration till en hästmundering.