Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Barbaricum

Uppåkra och Skånes järnålder

 

Völund. Foto: Gunnar Menander.
Ett beslag som kan ha smyckat en hjälm – men som också berättar en blodig saga från vår forntid. Den märkliga, vackra lilla bevingade figuren Völund nämns i Poetiska Eddan och togs upp ur jorden i Uppåkra så sent som på 2000-talet. Lovisa Dal, konservator på Historiska museet, har återställt Völund till sin glänsande förgyllda prakt.

På Historiska museet visas de unika föremålen från järnåldersplatsen Uppåkra och andra fantastiska fynd från Skåne. Här möter besökaren föremål som ägts och använts av den återvändande romerske soldaten, völvan, kungen och kirurgen. Talande ting, som visar att dåtidens människor ingalunda var några barbarer.

 

 

 

Ett lejon i kamp mot två ormar – ett vanligt förekommande bildspråk i kristendomen – gör det troligt att detta är det första kristna föremålet som hamnar i Uppåkra.
I Uppåkra utanför Lund hittades en figur i fågeldräkt som för tankarna till den mytiska mästersmeden Völund – beskriven i de grymma sagorna i Poetiska Eddan, där han tillfångatas och får knäsenorna avskurna innan han tar sin gruvliga hämnd på konungen.

Öppettider | Opening hours

September- maj

Onsdag–söndag: 12:00–16:00
Måndag–tisdag: stängt

Juni-augusti

Tisdag–söndag: 12:00–17:00
Måndag: stängt