Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nytt ljus på antiken

Antiksalen

Utställningen ”Nytt ljus på antiken” visar skulpturer, mynt och keramik ur Lunds universitets antiksamling.

 

Antiksalen. Foto.
Klicka på bilden för att se dig omkring i ett 3D-foto från utställningen!

Här möter du människorna som levde kring Medelhavet, från det arkaiska Grekland till kejsarnas Rom, genom deras efterlämnade verk.

Få en inblick i tidens skönhetsideal och föreställ dig den vita marmorn helt i färg! Färgen på föremålen lyfts fram av rekonstruktioner och spännande ljussättning.

Utställningen gör upp med bilden av vita marmorskulpturer och tar utgångspunkt i aktuell forskning kring färg och form under antiken.

Öppettider | Opening hours

September- maj

Onsdag–söndag: 12:00–16:00
Måndag–tisdag: stängt

Juni-augusti

Tisdag–söndag: 12:00–17:00
Måndag: stängt

Ezekias krukskärva

Krukskärva. Foto.

I Antiksalen kan du se målade krukor och amfora, bland annat ett sällsynt fragment från en attisk amfora av mästaren Ezekias. Exekias var en grekisk krukmakare och målare som verkade i mitten av 500-talet f.Kr. Han anses vara mycket betydelsefull i konsthistorien.

Hur kylde man drycker under antiken, långt innan kylskåpen var uppfunna? Arkeologen och studentvärden Amanda Casselstål har svar på detta, och tar dig med till Historiska museets antiksal.
År 514 före Kristus försökte de båda atenska männen Harmodios och Aristogeiton mörda tyrannen Hippias bror Hipparchos – och denna händelse blev förevigad i konsten i form av statyer i brons och marmor i såväl Aten som Rom.
Museichef Per Karsten ger en snabb guidning med ett urval av höjdpunkterna på Historiska museet.