Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Medeltida kyrklig konst

Kyrksalen. Foto.
Klicka på bilden för att se dig omkring i ett 3D-foto från utställningen!

Salarna med medeltida kyrklig konst är en i stort sett orörd 100-årig museimiljö som genom sin ålder utgör en kulturhistoriskt intressant miljö med en speciell atmosfär.

Skulpturerna och byggnadsdetaljerna i trä och sten, räddade undan 1800-talets rivningar av de skånska kyrkorna, utgör en exklusiv samling ur ett såväl europeiskt som nationellt perspektiv.

Den kyrkliga konsten från hela det medeltida Skåne finns representerad med allt från konstnärligt högklassiga föremål från kontinentala verkstäder till originella alster av lokala mästare. 

Den här gången låter vi bilderna få tala för sig själva. Njut av våra helgonskulpturer på nära håll!

Öppettider | Opening hours

September- maj

Onsdag–söndag: 12:00–16:00
Måndag–tisdag: stängt

Juni-augusti

Tisdag–söndag: 12:00–17:00
Måndag: stängt

Daniel Markus, historiker och studentvärd, visar den tidiga medeltidens Kristus som nästan tycks blicka ner med ett småleende från sitt kors, och hur lidandet sedan blev centralt i den kyrkliga konsten, parallellt med digerdödens härjningar.
Viggo Johnsson, studentvärd på Historiska museet vid Lunds universitet, berättar om den romerske soldaten som konfronterade kejsar Diocletianus för hans grymheter mot de kristna – och sedan blev skyddshelgon mot epidemier som digerdöden och HIV.