Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skanning av krumsvärdet från Knutstorp

Bronsålderssvärd liggande på bord för skanning

Som en del i arbetet av forskningsprojektet Dynamic Collections vid Institutionen för Arkeologi och antikens historia 3D-skannades krumsvärdet utställt i Otto Rydbecks sten- och bronssal.

 

”Svärdet hittades på omkring 60 cm:s  djup i svartmylla; finnaren påpekade särskilt, att några stenar eller annat, som möjligen kunde tyda på en forngrav, ej funnos, men på själva fyndstället var jorden inom ca 3 kvms yta mycket uppblandad med förmultnade organiska ämnen” (ur Historiska museets accessionskatalog).

 

Krumsvärdet påträffades år 1935 vid dikningsarbete vid Knutstorps gård, Södra Åby socken i Trelleborgs kommun. Typen är daterad till bronsålderns period I, 1700–1500 f.v.t. 

 

3D-skanning av bronsålderssvärd
3D-skanning av krumsvärdet hittat vid Knutstorps gård

Det finns enbart ett fåtal andra krumsvärd påträffade. I Norden har man hittat fyra andra av samma typ; ett till i Skåne (Haglösa, Lilla Slågarp socken, nu i privat ägo), ett i Östergötland (Norre, Heda socken) och två i Danmark (nära Rørby, Själland). Ännu ett krumsvärd av yngre typ är funnet i Danmark. Troligtvis har svärden inte haft någon praktisk användning utan har snarare haft en funktion som statussymbol eller liknande.

 

Man som håller i ett skanningsintrument över ett bord där ett bronsålderssvärd ligger. i bakgrunden ser man en utställning med sten- och bronsåldersföremål.
Danilo Marco Campanaro, från Institutionen för Arkeologi och antikens historia, skannar krumsvärdet

 

Krumsvärdet går också att se i andra avsnittet av Historien om Sverige, i Metallernas tid, ca. 1700 f.Kr.-500 e.Kr.

 

Läs mer om projektet Dynamic Collections här: https://www.darklab.lu.se/digital-collections/dynamic-collections/