Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Domkyrkomuseum

Här kan du läsa om samlingarna i Domkyrkomuseum, som förvaltas av Historiska museet i samarbete med Lunds domkyrka sedan 1932.

Gammal bild på tänkt utformning av Lunds domkyrka.

Sedan januari 2015 förvaras Lunds domkyrkas och Historiska museets kyrkliga arkiv i en gemensam lokal, i fysisk anslutning till Domkyrkomuseet. Sedan år 2000 tillhör materialet från Lunds domkyrka regionarkivet i Lund, men efter ett samarbetsavtal med Riksarkivet har det deponerats i arkivet på Kraftstorg. Arkivet består av cirka 60 löpmeter och 25 kubikmeter material, främst arkitektritningar, men även beskrivningar, fotografier och så vidare. Arkivet är försett med ett bibliotek med relevant arkitektur- och konsthistorisk litteratur. Arkivet sköts av personal från Historiska museet och är öppet för såväl forskare som allmänhet.

Foto på medeltida träföremål täckta med vit skyddsspray.
Under 2022 och 2023 bygger vi om Domkyrkomuseum och passar på att närmare undersöka de medeltida utsmyckningarna. Här är de täckta i skyddande spray för att inte färgrester ska lossna när man flyttar föremålen. Foto: Evelina Lindén
Spelkort, tärningar, gamla skor – listan på vad som hittats när Domkyrkans korstolar renoverades 1833 är lång. Nu går antikvarie Andreas Manhag igenom fyndet, bit för bit.